Get Adobe Flash player

Ευχές του Δ.Σ. για το 2017 – Τρέχουσα ενημέρωση

 

Αγαπητές -οι Συναδέλφισσες –οι

Το Δ.Σ. της ΠΕΕΔΥ σας εύχεται  ένα υγιές –ειρηνικό και δημιουργικό νέο έτος.

 

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να σας ενημερώσουμε και για τα εξής:

        Με «απαίτηση», του Υπ. Παιδείας, από τα Τριτοβάθμια  Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας για «επικαιροποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων λόγω μεταβολής του Προγράμματος Σπουδών» και μετά από πρόσκληση του τομέα Δημόσιας Υγείας του τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, η ΠΕΕΔΥ σε συνεργασία με τον ΣΕΔΥ- αφού έλαβε υπόψη τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα και το νέο πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζεται στη κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας (ειδικότητας μας)-κατέθεσε ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη πρόταση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων μας. Η πρόταση ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. του (ενιαίου) Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας (19/12/2016) και βρίσκεται σε εξέλιξη .

        Το Δ.Σ. στο πλαίσιο θεσμικής αναβάθμισης και εκπροσώπησης  του κλάδου μας αλλά και ισότιμης αντιμετώπισης με άλλα επαγγέλματα Υγείας της ΣΕΥΠ- πρότεινε τη δημιουργία ενός  “συλλογικού οργάνου” των Εποπτών Δημόσιας Υγείας με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό την εποπτεία του Υπ. Υγείας.» Το αίτημα έγινε δεκτό από το Υπουργείο Υγείας και έχει δρομολογηθεί η όλη διαδικασία.

        Η σύσταση ενός τέτοιου «Νομικού Προσώπου», θα προσδώσει στο κλάδο, θεσμικό κύρος και ευρύτερη επαγγελματική – επιστημονική καταξίωση στον χώρο των επαγγελμάτων Υγείας και δη της Δημόσιας Υγείας.

        Ενδεικτικά αναφέρονται: ο καθορισμός και διασφάλιση των διαδικασιών άσκησης επαγγέλματος, ο ρόλος του εμπειρογνώμονα και εισηγητή  σε θέματα Δημόσιας Υγείας , η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και η προώθηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας σε θέματα Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του κλάδου, κ.ά.

        Για τους λόγους αυτούς απαιτείται η ενιαία και ενεργός υποστήριξη και αρωγή από όλους τους συναδέλφους-ισσες , του Δημοσίου αλλά και του Ιδιωτικού Τομέα.

        Συναδέλφισσες-οι, σε αυτό το σημείο και προς αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης και παρεξήγησης, η επιλογή μας αυτή (η σύσταση ΝΠΔΔ του κλάδου), ουδεμία σχέση έχει με την «κίνηση συλλογής υπογραφών» υπό τη μορφή ονομαστικής κατάστασης (που κυκλοφορεί τελευταία και στο FB) με τον τίτλο « Ίδρυση Επιμελητηρίου Δημοσίου Δικαίου Υγιεινολόγων και Επιστημόνων Υγείας» και η οποία αναφέρεται σε Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Υγιεινολόγους Τ.Ε…. Ιατρούς Δημόσιας Υγείας και Ιατρούς Εργασίας.

        Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα ότι: οι θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης του κλάδου (ΠΕΕΔΥ-ΣΕΔΥ) αλλά και το τμήμα μας στο ΤΕΙ, ουδέποτε ενημερωθήκαμε, διαβουλευτήκαμε, καταλήξαμε και αποφασίσαμε για ένα τέτοιο θέμα. Το ίδιο δε, διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει και με άλλους εμπλεκόμενους κλάδους π.χ. Πανελλήνια Ένωση Ιατρών Δημόσιας Υγείας.

        Η πρωτοβουλία αυτή (προσωπικής –ιδιωτικής έμπνευσης), πέρα από την γενικότητα και ασάφεια των σκοπών της και την οργανωτική προχειρότητα της, συνοδεύεται και από έλλειμμα θεσμικής, συναδελφικής ,επαγγελματικής δεοντολογίας που αποτελεί βασική και πάγια προϋπόθεση στις διαδικασίες σύστασης τόσο σοβαρών θεσμών όπως τα Επιμελητήρια.

        Κλείνοντας σας ενημερώνουμε, ότι άμεσα προβαίνουμε στη δημιουργία νέας, σύγχρονης και  αναβαθμισμένης ιστοσελίδας, με σκοπό τη καλύτερη και πιο λειτουργική ενημέρωση και επικοινωνία του κλάδου, καλύπτοντας έτσι μια βασική ανάγκη που επιβάλλουν οι συνθήκες και οι απαιτήσεις των καιρών.

 

Κ α λ ή    Χ ρ ο ν ι ά !    Υγεία και δημιουργία – Προσωπική και Οικογενειακή ευτυχία!

 

                                            Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΥΝΟΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗΣ

 

 

Χωρίς σχόλια.

Google News
Ελλάδα (Greece) : All

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ