Get Adobe Flash player

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΕΔΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Αρ.πρωτ.:030

Αθήνα 13-7-2017

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 

Αγαπητές Συναδέλφισσες, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επ' ευκαιρία των πρόσφατων γεγονότων που αφορούν συνολικά τον κλάδο – τόσο τους υπηρετούντες όσο και τους απόφοιτους – θα θέλαμε, ως Δ.Σ. της Π.Ε.Ε.Δ.Υ., να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, και το Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο, όπου παρευρέθηκαν ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργού για θέματα Δ.Υ.  κ. Γιώργος Ντουνιάς και η Προϊσταμένη Τμήματος Υγειονομικών Κανονισμών & Δ.Υ. κα. Βάσω Κωστούλα.

Κατά τη συνάντηση αυτή που διεξήχθη σε καλό "υγειονομικό" κλίμα, τέθηκαν από την πλευρά μας  εκτεταμένα και αναλυτικά όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο:

  • προσλήψεις για τη στελέχωση των υπηρεσιών
  • εφαρμογή της Νέας Υγειονομικής Διάταξης
  • αρμοδιότητες και καθήκοντα των Εποπτών Δημόσιας Υγείας στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Π.Ε., στα Νοσοκομεία και στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού
  • απασχόληση συναδέλφων σε αλλότρια καθήκοντα
  • σύσταση Ν.Π.Δ.Δ. του κλάδου
  • επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου
  • επερχόμενες αλλαγές στο Τμήμα, στα πλαίσια της μετεξέλιξης των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Εκ μέρους δε της Πολιτικής Ηγεσίας εκφράστηκε η βούληση για συνεχή, ανοικτή και θεσμική επικοινωνία και αναγνωρίσθηκε η διαχρονική προσφορά των Εποπτών Δημόσιας Υγείας στην προστασία και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.

Η Π.Ε.Ε.Δ.Υ. εξέφρασε στην ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας, αφενός την ικανοποίησή της για την έκδοση της υπ' αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47892/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Φ.Ε.Κ. 2161/Β/2017) με θέμα "Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων-ποτών και άλλες διατάξεις" και αφετέρου έθεσε την αναγκαία συνέχεια των επόμενων απαιτούμενων βημάτων (εκσυγχρονισμός και ρύθμιση κυρωτικού πλαισίου, διευθέτηση αλληλοεπικάλυψης αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών) με πρωταρχικό και προαπαιτούμενο: την επαρκή στελέχωση των Υγειονομικών Υπηρεσιών της χώρας με Επόπτες Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα, στην ειδική αναφορά για την εφαρμογή της Νέας Υγειονομικής Διάταξης, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους παριστάμενους συναδέλφους του Δ.Σ. να απαντήσουν επαρκώς, τεκμηριωμένα και πειστικά σε όλες τις προβαλλόμενες ενστάσεις – που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας – και να τις καταδείξουν ως ατεκμηρίωτες, ανυπόστατες και συντεχνιακά υποκινούμενες.

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου αποδέχτηκε την πρόταση της Π.Ε.Ε.Δ.Υ. για τη συνδιοργάνωση και διεξαγωγή Ημερίδας ή Διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με θέμα τόσο την εφαρμογή της Νέας Υγειονομικής Διάταξης, όσο και μείζονα, επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας της αρμοδιότητάς μας.

Σχετικά με τους υπηρετούντες στα νοσοκομεία συναδέλφους-συναδέλφισσες, υπήρξε η δέσμευση (έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την πλευρά μας οι απαιτούμενες ενέργειες) ότι θα συμπεριληφθεί ο κλάδος των Τ.Ε. Εποπτών Δημόσιας Υγείας (λόγω παράλειψης καταγραφής της ειδικότητας στο εισηγητικό κείμενο του ΚΕΣΥΠΕ) στο σχέδιο Νόμου "Νέο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων", στην υπό συγκρότηση Υπηρεσία των Επιστημόνων μη Ιατρών, Τεχνολόγων & Επαγγελμάτων Υγείας, με την παράλληλη πρόβλεψη δημιουργίας αυτοτελούς Τμήματος ή αυτοτελούς Γραφείου Εποπτών Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα δε, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο μας σε θέματα Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας στα νοσοκομεία, διαφάνηκε η πρόθεση αναβάθμισης του υγειονομικού μας ρόλου στις Υ.Π.Ε.

Όσον αφορά το ζωτικής και κρίσιμης θεσμικής σημασίας για τον κλάδο αίτημα – αυτό της σύστασης Ν.Π.Δ.Δ. υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, με την επωνυμία "Πανελλήνιος Σύλλογος Εποπτών Δημόσιας Υγείας" (ΠΑ.ΣΕ.Δ.Υ.) – ο Υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός το αντιμετώπισε θετικά και εξέφρασε τη βούληση να το συμπεριλάβει στις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, εντός του έτους.

Τέλος, σχετικά με τη μετεξέλιξη των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα επηρεάσει και το δικό μας Τμήμα, σας ενημερώνουμε ότι ως Π.Ε.Ε.Δ.Υ. σε συνεργασία πάντα με τον Σ.Ε.Δ.Υ. παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή το θέμα και βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τον Τομέα Δημόσιας Υγείας, όσο και με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας & Κοινοτικής Υγείας. Προς τούτο έχουμε αποφασίσει ομόφωνα, όπως και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Τμήματος Δημόσιας Υγείας & Κοινοτικής Υγείας με την υφιστάμενη μορφή του στο υπό ίδρυση νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, απόφαση που κοινοποιήσαμε στον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στην αρμόδια για το θέμα Επιτροπή του Ιδρύματος.

 

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Με αφορμή τόσο τις πρόσφατα, καθόλου τυχαίες συντεχνιακές αντιδράσεις για την έκδοση της Νέας Υγειονομικής Διάταξης, όσο και τις επερχόμενες εκπαιδευτικές αλλαγές (όπου αναμένουμε την τελική έκβασή τους) και προκειμένου να διαφυλάξουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και τους τίτλους σπουδών μας, σας καλούμε σε αδιάκοπη επαγρύπνηση, κλαδική ετοιμότητα, ενεργό συμμετοχή και συναδελφική ενότητα.

 

Καλό καλοκαίρι, με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Για το ΔΣ της Π.Ε.Ε.Δ.Υ.

 

 

Γιώργος Μακρυνός                      Γιώργος Καντεράκης

 

Πρόεδρος                               Γ. Γραμματέας

 

Φωτογραφία από τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΕΔΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας 11.07.17

Φωτογραφία από τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΕΔΥ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  11.07.17

 

Υπόμνημα σε Υπουργό Υγείας 029-07.07.17

 

 

Χωρίς σχόλια.

Google News
Ελλάδα (Greece) : All

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ