Get Adobe Flash player

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΠΟΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Γλάδστωνος 10

106 77 ΑΘΗΝΑ                                                

ΤΗΛ: 210/3302069  —  FAX: 210/2611780                              

www.edye.gr  —   e.mail: peedy@otenet.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας:  

Πρόεδρος: 6974683863

Γ. Γραμματέας:6977756406

Αθήνα  31-10-2017

Αρ. πρωτ.  30

Από μια αβάσιμη αίτηση ακύρωσης… σε μια απόφαση επιβεβαίωσης του αυτονόητου!
 

            Αγαπητές Συναδέλφισσες

            Αγαπητοί Συνάδελφοι

            Σας γνωρίζουμε, ότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) με την Υπ.αρ253/2017 απόφαση της, απέρριψε στο σύνολο της την αίτηση Αναστολής Εκτέλεσης της Υ1/οικ.47829/21/6/2017 Αποφάσεως του Υπουργού Υγείας (η πρόσφατη Υ.Δ με θέμα: Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων – ποτών κ.α διατάξεις) που υπεβλήθη στο ΣΤΕ την 7η Ιουλίου 2017, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημ. Υπαλλήλων, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων και την Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημ. Υπαλλήλων.


            Οι κύριοι προβαλλόμενοι λόγοι της αίτησης ακύρωσης από τις ανωτέρω Επαγ/κές Ενώσεις- δηλ. στο ότι η Υπ. Απόφαση (η Νέα Υ.Δ)  α) στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος  β) αντιβαίνει σε διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (αρ.43 του Ν.4025/2011 κ.α)  γ) έχει εκδοθεί αναρμοδίως- κατά τη κρίση της αρμόδιας Επιτροπής «είναι προδήλως, αβάσιμοι»… άποψη που  συνάδελφοι μας αλλά και άλλοι υγειονομικοί επιθεωρητές και επαγγελματίες ΚΥΕ είχαν εξ´ αρχής επισημάνει.


            Είναι γεγονός, ότι η ενέργεια αυτών των Ενώσεων συνέπεσε με ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα και υποβολιμαία σχόλια -περιορισμένης όμως  έκτασης- που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την έκδοση της Υ.Δ.  και με προφανή σκοπό τη δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης στην εφαρμογή της.


Ως ΠΕΕΔΥ παρακολουθήσαμε (και με την συνδρομή ειδικών Νομικών) εξ αρχής και  εκ του σύνεγγυς, με περίσκεψη, ψυχραιμία και σοβαρότητα όλο αυτό το «ανεξήγητο» κύμα ενόχλησης και αντίδρασης που υπαγορεύονταν από μικροσυντεχνιακή λογική, κτητική αντίληψη και βουλιμική διάθεση, για ένα κατ´ εξοχήν θέμα προστασίας της Δημόσιας Υγείας, αυτό της άσκησης των Υγειονομικών Ελέγχων.

 

Ως προς την αίτηση ακύρωσης, λειτουργήσαμε σε χαμηλούς τόνους με βάση την υπευθυνότητα του Δημόσιου Υγειονομικού Λειτουργού και όχι του «συντεχνιακού» αντιδίκου, εμπιστευόμενοι και συνεπικουρώντας τους ενδεδειγμένους υπηρεσιακούς χειρισμούς του αρμόδιου Τμήματος Υγειονομικών Κανονισμών και Δημόσιας Υγείας του Υπ.Υγειας.


            Το Δ.Σ της ΠΕΕΔΥ οφείλει να επαινέσει δημόσια τους άξιους συναδέλφους αυτού του Τμήματος αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη της Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας που έφεραν σε αίσιο πέρας- έν μέσω θερινών διακοπών και υπό ασφυκτικά χρονικά περιθώρια- μια πολύ «αιφνίδια» υπόθεση, συντάσσοντας απρόσκοπτα μια πλήρως τεκμηριωμένη και άρτια υγειονομική απάντηση.


Άξια αναφοράς και η ανταπόκριση καταξιωμένων συναδέλφων μας από τις Περιφ/κες Δ/νσεις Δημ.Υγειας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κ.α) που συνέδραμαν με την εμπειρία και τις τεχνικές γνώσεις τους.


            Συνάδελφοι-ισσες
            Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΤΕ (και διαβάζοντας προσεκτικά το σκεπτικό της) δεν δικαιώνει μόνο τυπικά και νομικά το αναφαίρετο δικαίωμα του Υπουργού Υγείας να εκδίδει Υγ. Διατάξεις -όπως η εν προκειμένω- αλλά επιβεβαιώνει ατράνταχτα την καθημερινή υγειονομική-υπηρεσιακή πραγματικότητα και το αναγνωρισμένο υγειονομικό «κεκτημένο» -αυτό της  άσκησης των Υγ. Ελέγχων- που  διαχρονικά υπηρετούμε και στηρίζεται σε εκπαιδευτικά κριτήρια , επαγγελματικά δικαιώματα και θεσμικά δεδομένα.

 

            Ως Επιστημονική-Επαγγελματική και Κλαδική Ένωση ουδέποτε είχαμε την επιλογή να αντιδικήσουμε με άλλους Επαγ/ κους Επιστημονικούς Κλάδους και δη να παρασυρθούμε σ´ έναν εξοντωτικό και ιδιότυπο «κοινωνικό αυτοματισμό» επιστημονικού τύπου. Αντιθέτως συλλειτουργώντας στο πλαίσιο της Πολυτομεακότητας και Διατομεακότητας που επιβάλλει η σύγχρονη Δημόσια Υγεία, προασπιζόμενοι τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά μας δικαιώματα και την υγειονομική μας αποστολή, θα διεκδικούμε πάντα τον ενεργό και διακριτό μας ρόλο στο πεδίο της Εφαρμοσμένης Δημόσιας Υγιεινής.


            Αγαπητοί-ες
            Συνάδελφοι-ισσες

            Παρά το γεγονός ότι, η αναφερόμενη απόφαση του ΣΤΕ ξεδιαλύνει τις όποιες σκιές στο ζήτημα της άσκησης των Υγ. Ελέγχων, θα αποτελούσε μέγα σφάλμα να βολευτούμε σ´ έναν αυτόεπιβεβαιωτικό εφησυχασμό και σε μια κλαδική απάθεια. Και τούτο, γιατί εν´ όψει των συζητούμενων και εν´ αναμονή νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με την εποπτεία των ελέγχων και το σύστημα κυρώσεων, οφείλουμε ως Υγειονομικοί Επιθεωρητές αλλά και συνολικά ως Κλάδος να είμαστε σε Κλαδική εγρήγορση, Υγειονομική επαγρύπνηση και Επιστημονική ετοιμότητα.
Είναι χρέος μας να συμβάλλουμε τόσο στην ορθή εφαρμογή της Νέας Υ.Δ. όσο και στη ενδεχόμενη  συμπλήρωση, διόρθωση, βελτίωση «σημείων» της που πιθανά αναδειχθούν.


            Η εφαρμογή της Υ1/Γ.Π/οικ.47829..- όπως και δημόσια δηλώσαμε κατά την έκδοσή της -αποτελεί το πρώτο και βασικό βήμα στη διενέργεια του Υγ. Ελέγχου, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί με την αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων (check lists) και την προτυποποίηση των ελέγχων ανά κατηγορία, προκειμένου να ανταποκριθούμε και ως Χώρα, ενιαία, αξιόπιστα και αποτελεσματικά στις νέες απαιτητικές συνθήκες και τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.
Επειδή όσα περιγράφουμε έχουν άμεσο και αντικειμενικό σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, εκτιμούμε ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Υγείας -και με δεδομένο την εκφρασμένη βούληση της- διαθέτει το θεσμικό πλεονέκτημα και βρίσκεται στο καλύτερο momentum, ώστε  να επαναφέρει τη Δημόσια  Υγεία στο επίκεντρο κάθε κυβερνητικής διαβούλευσης, θεσμικού διαλόγου και νομοθετικής πρωτοβουλίας, που αφορά στην άσκηση και  διενέργεια των Υγειονομικών Ελέγχων και συνακόλουθα στην επαρκή στελέχωση των αρμοδίων -σύμφωνα με την Υ.Δ.- Υγειονομικών Υπηρεσιών της Χώρας.


Ο Πρόεδρος                Ο Γενικός Γραμματέας

                                                               Γιώργος Μακρυνός           Γιώργος Καντεράκης

Χωρίς σχόλια.

Google News
Ελλάδα (Greece) : All

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ